Бухалов хан

Бухаловият хан е една от емблематичните възрожденски къщи в красивия комплекс “Старинно Карлово”, който съвсем наскоро е реставриран и отворил врати под името “Център за занаяти и културни традиции”.

Тук ще ви посрещнат аниматори, които ще ви разкажат за Карлово, за историята на този велик български град, както и за познати и непознати карловци допринесли за запазване на нашата история и култура. Бухаловият хан е духовно място, където всеки може да почувства българските си корени, да се слее с духа на предците и продължи пътя си пречистен, уверен, влюбен в България, чрез Карлово.

Всяка стая в хана има свое послание към посетителя. Чрез възрожденските предмети от бита – чакрък, дарак, стан, мангал, тъкани черги и носии той се пренася в свят на труд и духовна хармония. Във възстановената библиотека, която е била първата за града е ситуиран салон за гости, където ви очакват книги от миналото и настоящето.

И докато се потапяте в атмосферата на миналото време може да се насладите на ароматно кафе приготвено на пясък, сладко и локум от рози и десерти, приготвени по стари карловски рецепти.

Чардакът насочва погледа към лехите с билки и нашепва легенди за най-великия син на България – Апостола на свободата – Левски.

Бухаловият хан е своеобразен център на съхранените занаяти в карловско. Посетителят може да се наслади на сръчността на днешните майстори, които с вещина и любов свещенодействат над дървото, метала, тъкачния стан и куките за плетене на калоферска дантела. Из под ръцете им струи красота, която гали погледа, но стопля и сърцето. Всяка вещ, сътворена в Бухаловия хан е не просто аксесоар, предмет, красива покупка – тя е състояние на духа, завладяваща магия, която винаги ще връща притежателя си в Карлово.