Новини

Всичко ново около Комплекса.
18 November 2015

Старинно Карлово – шепот от миналото

Ето какво написа за нас Десислава Самуилова от Дневник на пътешественика.

Навярно, и вие като мен сте били в Карлово и мислите, че сте видели всичко. Наскоро обаче научих, че в града са реставрирани 4 възрожденски къщи, които са обединени под името – комплекс „Старинно Карлово”. Карлово е от онези градове, които пазят паметта за светлите личности, които са допринесли за съхранението на българския дух, традиции и култура.

Разказът за новата забележителност събуди любопитството ми и ето, че сме на път към Карлово. Все още няма табели в града, които да ви насочат къде се намира комплексът, така че питайте местните как да стигнете до паметника на Васил Левски, около който се намират къщите.

Разходката ни започва от къщата на учителя и книжовник Райно Попович.  Негови ученици са Георги Раковски,  Петър Берон, Гаврил Кръстевич, братята Евлоги и Христо Георгиеви, Ботьо Петков. Твърди се, че в тази къща Васил Левски е изпял първите си църковни песнопения. В първата стая, в която ни въвежда изключително любезната уредничка, ни посреща строгия поглед на Райно Попович от портрета на стената. Мислите си, че това е поредната къща – музей, в която ще слушате скучни истории за миналото и великите личности. Грешите! Тук няма да чуете, моля не пипайте експонатите. Под зоркия поглед на учителя аз си изработвам свидетелство с послание от Райно Попович на стара преса или както я нарича уредничката „прабабата на принтера”. Освен това може да си изработите картичка от рециклирана хартия със символа на Карлово – розата. Още от тук започва опиянението от благоуханното цвете.

Прочетете цялата история в Дневника на пътешественика (линк).