Новини

Всичко ново около Комплекса.
25 January 2015

БТВ: Карлово привлича туристи с нов комплекс от Възрожденски къщи

Нов туристически комплекс от Възрожденски къщи привлича туристите в Карлово. Общината е вдъхнала нов живот на рушащите се сгради с помощта на евросредства по Оперативна програма „Регионално развитие”.

И Карлово, подобно на Пловдив и други градове вече има своя стар град. Пет от емблематичните възрожденски къщи, които са и паметници на културата, са реставрирани с евроседства. Къщите са част от туристически комплекс, наречен „Старинно Карлово”. Освен разходка из къщите, туристите ще имат възможност да видят и различни туристически атракции.

 „Местният еснаф на занаятчиите ще може да показва създаването на различни изделия като дъроврезба. Характерното за самата къща е, че занаятите освен, че ще могат да бъдат наблюдавани от посетителите, те могат и да се включат в изработката на различните изделия”, обясни заместник-кметът на Карлово Антон Минев.

Димитрина Костова е майстор на калоферска дантела. Готова е да покаже на всеки тънкостите на това изкуство. Най-важното според нея е търпението. „С години не бях плела дантела, защото нямах време, но след като се пенсионирах, дори и преди това, когато започнах да плета наново, когато хванах совалките, ръцете си знаеха, бяха запомнили това, което трябва да се направи – ляво върху дясно и кръстосването”, обясни майсторката.

Патевата къща пък представя магията на карловските цветя и билки. Освен дегустации на розова ракия и сладко от рози, в къщата ще се приготвят домашни отвари и козметика. Карловци не крият гордостта си.

„Изключително съм впечатлена, тъй като аз съм коренячка карловка. В Карлово се направи нещо, което да популяризира розата и розопроизводството”, щастлива е Христена Грънчарова.

В една от къщите Общината ще постави автентична печатарска преса. Там туристите ще могат да печатат откъси от произведения на Иван Вазов и Христо Ботев.

Къщите от туристическия комплекс Старинно Карлово ще работят без почивен ден. На 26 и 27 юли посещенията са безплатни. Официално обектите ще заработят от 1 август, като билетите ще бъдат на минимални цени, обещават от Община Карлово.

Източник: btv