Новини

Всичко ново около Комплекса.
12 October 2014

Darik: Откриха туристическия комплекс „Старинно Карлово”

Туристически комплекс „Старинно Карлово” бе открит днес. Той включва пет реставрирани и адаптирани към епохата на Възраждането старинни градски къщи.

След реализацията на този важен  проект, целта ни е да създадем общ туристически пакет, към който да бъдат присъединени и музеите в Карлово, Калофер и Клисура, каза на пресконференция пред журналистите кмета.

Петте къщи, които включва „Старинно Карлово” са: Патевата къща, Патевата мааза, къщата на Райно Попович, Бухалов хан и къща „Белия двор”. Всички те ще бъдат изпълнени с дейности, някои от които уникални за този регион, така че проектът да получи една добра устойчивост, да се развие и стабилизира във времето. В къщите ще работят 12 аниматора, които ще представят дейности и занаяти от епохата на Възраждането.

Патевата къща ще бъде място, където ще бъде представена магията на карловските билки и цветя, а Патевата мааза ще се оформи, като туристически информационен център. „Бухалов хан” ще е център на занаяти и културни традиции. Къщата на Райно Попович е адаптирана като старинна книжовна школа. Тук посетителите ще имат възможност както да наблюдават, така и сами да участват в отпечатването на старинни текстове. Къща „Белия двор” ще функционира като зографска школа. В нея ще има постоянна експозиция с картини от епохата на Възраждането, както и школи и обучения по изобразително изкуство. Целият комплекс ще започне работа с посетители и туристи на 1 август.

Туристически комплекс „Старинно Карлово” е реализиран по проект на оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта е 2 465 149 лв, от които 374 057 осигурени от Община Карлово.

Източник: Darik

Leave a Reply